Dezastrul de la BAC, jumătatea plină

Voiam să scriu ceva despre situaţia actuală a prea-eminenţilor care-n-au luat BACul, dar încă nu-mi vine să cred. Voiam să exprim ceva despre situaţia politică a ţării noastre, dar nu mă prea uit la TV. Şi nici pe site-uri de ştiri. Ceea ce mă face exact un om dezinformat, cum s-ar zice.

Că Ponta e prim-ministru am aflat după vreo săptămână întâmplător de pe twitter, cea mai actualizată sursă a mea de informaţii. Că Tom şi Kate divorţează am auzit la radio într-un magazin. Ieri.

Sunt ruptă de lumea lor, că abia fac faţă alei mele. Dar 43% promovabilitate nu e numai trist, dezastruos, nimicitor, umilitor, ci e şi bine. E bine fiindcă nu ne mai amăgim cu sutele de studenţi în universităţi, nu mai avem impresia că ne tragem de şireturi şi diplome ale căror titluri abia le silabisim şi măcar ştim unde suntem. Şi nu suntem o ţară de geniali, cred că acum ne e clar tuturor.

Să nu v-aud despre olimpici. 43%?!

foto

Articolul anterior

Nu vă mai puneţi poze în costum de baie!

Articolul următor

Plăcerile noastre vinovate, varianta “all inclusive”

26 Comentarii

  1. cristina

    si in Sibiu e promovabilitate peste 50%, harta aceea e cam mincinoasa

  2. of, nici în hărţi nu mai poţi avea încredere în Ro 😛
    sorry, nu am ştiut. Am luat-o de pe hotnews. Dar nici peste 50% nu e tocmai de lăudat. Peste 95% ar fi fost.

  3. brontozaurel

    Yay, Brasovul e pe primul loc – ma simt mandra! 😀

    Sau nu…

    Ar fi la fel de laudat 95% sau 50% sau 43% daca ar fi pe merit. Cand am dat eu bacul acum 10 ani a fost ridicata promovabilitatea, insa n-a fost corect sa fie asa.

    Spun ca n-a fost corect din 2 motive:

    1. La noi in liceu au dat bacul si cei de la teologic. Pot sa-ti spun ca au copiat viitorii parintei cu o nesimtire pe care nu doar ca n-o mai vazusem niciodata, dar nici n-o credeam posibila. Si noi mai eram cu cate 2-3 fituici de 2-3 centimetri, dar aia aveau carti intregi pe sub haine. Cel din fata mea era practic calare pe banca me si nu se jena sa intrebe cu voce tare “Muntii Fa-ga-rar?”/ “Ce e Oltul?”/ “Acolo ai pus virgula si dincolo punct si virgula?”

    2. Colegii de facultate. Am avut un soc dupa liceu. Am avut colegi care se uitau la un aparat de masura ca la un extraterestru si nici macar nu le trosnea prin cap sa citeasca ce scrie pe el, colegi care nu stiau sa deriveze o functie de gradul I, sa rezolve o ecuatie de gradul II si chiar unii care nu stiau ordinea operatiilor! Cum al’ cu coarne sa ajungi la politehnica si sa nu stii ca, in absenta parantezelor, efectuezi intai inmultirea si apoi adunarea?!?!

    Colega mea de banca din liceu a venit pe la mine putin inainte de inceperea anului II, cand ii explicam niste chestii unui coleg de facultate si a ramas interzisa cand a vazut ca ala nu stie nici cat mai tinea minte ea (iar ei nu-i placuse matematica si nu prea mai avusese de-a face cu ea dupa liceu).

    Cam toti colegii de liceu cu care am vorbit in timpul facultatii s-au plans de aceeasi chestie: nivelul foarte scazut al colegilor de facultate. Care totusi luasera bacul cu medii nu foarte diferite de ale noastre.

    Cel putin 80% din colegii mei de facultate n-ar fi trebuit sa termine liceul. De-aia mi-e greu sa cred ca examenul asta este corect atata vreme cat promovabilitatea este peste 20%. De-aia promovabilitate de 43% mi se pare o tragedie. Nu din cauza ca mi s-ar parea prea scazuta, ci din cauza ca si asa mi se pare prea umflata cu pompa. E prea mult pentru ce am vazut in facultate.

  4. Uite ce: aud mereu cum se spune “hei, toți românii ascultă manele, acolo… după câteva pahar de alcool”.

    N-am fost niciodată de acord cu această generalizare pentru că în familia și în grupul meu de prieteni nu ascultă nimeni manele. Iar eu nici nu beau alcool. Deci în lumea mea nimeni nu ascultă manele, degeaba încearcă cineva să mă convinge de contrariu.

    La fel și cu Bacalaureatul: în liceul meu (Andrei Șaguna din Brașov) promovabilitatea este 100% în fiecare an. Eu am luat nota 10 la patru materii din șapte. Deci, dacă mă întrebi pe mine nu e niciun dezastru la Bac. Trebuie doar să vrei să înveți și să-ți alegi atent prietenii.

  5. Costin

    Florin, sper sa`ti dai seama ca rationamentul tau e gresit ori esti ironic.

  6. brontozaurel, să nu-ţi povestesc eu ce gafe erau pe la noi sau ce mailuri am văzut pe grup.
    Auleu, s-ar putea să ai dreptate!

    Florin, nici mie nu îmi plac generalizările. Dar de data asta sunt cifre.
    Felicitări pentru notele tale din BAC!

    Costin, eu cred că mai trebuie să şi înveţi, nu numai să-ţi alegi prieteni 😛

  7. Costin

    Faptul ca liceul lui Florin a avut si are promovabilitate 100% iar in restul tarii sunt discrepante enorme in fiecare an, mi se pare ceva aiurea la mijloc. Faptul ca pe el l`a dus capul si a invatat, rezultand in note mari la bac, nu prea poate fi transformat intr`o statistica de genul: “Eu am trecut pe acolo, nu e nicio problema”. Cred cu tarie ca cifrele sunt, orecum, umflate dar un adevar exista in cifrele alea. Sunt idioti !

  8. Timi

    Adevarul e ca tinerii nu invata, ori se apuca pe ultima suta de metri, la 4 materii. Seriously?

    Eu m-am apucat cu o luna inainte sa invat serios, acum 3 ani, si am trecut cu note destul de mari, pe langa faptul ca invatam si in timpul anului.

    Cine vrea sa fie cineva in viata, lupta pentru visul sau. Cine nu, se vede. Degeaba visam cai verzi pe pereti, daca nu avem vointa destula sa facem ceva pentru visul nostru.

    Eu nu ma mir de aceste statistici. S-a schimbat enorm atitudinea tinerilor deja de 3 ani.

  9. Costin: spuneam că generalizările de genul ’este dezastru în toată țara’ și ’generație de idioți’ sunt greșite. Sunt copii buni și copii mai puțin buni, sunt familii bune și familii mai puțin bune. Stă în puterea fiecăruia dintre noi ca măcar la Bac să luăm note mari (școala și liceul fiind gratuite, deci accesibile fiecărui copil din România).

  10. Asta e realitatea. Si e normal sa fie asa! Peste tot se intampla acest fenomen. Sa nu va imaginati ca Romania era o tara de intelectuali!

    Romania are nevoie de maturatori, mecanici, dulgheri, sudori si pentru aceste meserii nu ai nevoie de diploma de bac!

  11. Eu azi-noapte am visat că dădeam BACul şi la mathe nu ştiam nimic.

  12. brontozaurel

    Miruna, sunt convinsa ca la toate facultatile sunt multi studenti care n-au ce cauta acolo :))

    Si Florin are dreptate. In continuare exista licee bune, unde nu doar ca promovabilitatea este de peste 95%, dar elevii au luat note mari si le-au luat pe merit.

    Eu m-am enervat la geogra ca era atat de nesimtit viitorul popa si nimeni nu-i spunea nimic asa ca am dat foaia cu cat scrisesem pana atunci si m-am carat din examen – am luat 5.14 parca la proba aia, media a fost 8.87 si a fost penultima medie de la noi din clasa. Si probabil tot printre ultimele din liceu.

    Rezultatele sunt asa cum sunt pentru ca in majoritatea liceelor nivelul este mult, mult mai scazut. Daca spargi procentele judetene pe licee, o sa vezi promovabilitati de la 0% pana la 100%. Si situatia nu e de azi sau de ieri. Doar ca pana acum se ascundea mai mult gunoi sub pres.

  13. Am scris si eu ieri un articol pe tema bac-ului :)) in Ploiesti o singura eleva a luat 10 pe linie la BAC si culmea de la liceul unde am terminat eu (si nu, nu era cel mai bun din oras, era cam al treilea pe atunci)si i s-a luat interviul prin toata presa locala de zici ca cine stie ce a facut. Cand dadeam noi bac-ul erau cel putin 5-6 elevi pe liceu cu 10 pe linie, acum e eveniment daca e unul pe oras. trist…

  14. Liviu

    Toti sunt absolventi de liceu. Patru ani au luat cel putin nota de promovare. Patru ani au fost evaluati regulat si au fost ‘incurajati’ de notele obtinute.
    Aceeasi copii sunt acum evaluati la aceleasi materii si sunt respinsi 50%. Si sunt aspru criticati.
    Ca si cum am masura timp de 4 ani distanta Pamant-Soare dupa care efectuam o Masuratoare Nationala din care rezulta ca e cu 50% mai mica. Concluzia: Rusine Pamant!

  15. Pentru mine asta e enigma cea mai mare, cum ajung atatia elevi pana la bac. Pentru ca totusi, asta inseamna 12 ani de scoala pe care i-au promovat.

  16. Nu prea mai este nimic de spus, dar o sa incerc sa fac si eu pe deontologul putin mai tarziu cu un articol.

  17. brontozaurel, eu sunt şocată de ce poveşti spui. La mine la BAC nu s-a mişcat în front. Nimeni, nimic. Nici măcar prin minte nu mi-ar fi trecut să merg cu copiuţe, apăi cu cărţi întregi!
    La facultate însă se copia pe rupte cu handsfree, deja ne updataserăm la tehnologie…

    Ana Q, dar crezi că toate notele de 10 de atunci erau reale? Ştii, după capacitate, am crezut că pentru a lua 10 musai să ai pile. Apoi, la Bac am luat 10 curat şi la română şi la biologie şi mi-am reformulat credinţele. Oricum, nu despre 1o e vorba, ci despre 5-ul ăla nenorocit, atât de greu de luat pentru atât de mulţi copii!

    Liviu, evident, îi avem aşa cum i-am crescut. Dar vina nu e niciodată unilaterală.

    Anda, eu am enigme cum ajung unii medici, ceea ce e şi mai grav.

    Andrei, suntem cu ochii pe tine.

  18. mo

    asta e de anul asta?!? n-am cuvinte! si eu am acelasi vis cu bacu la mate… in repetate randuri 😛 as povesti si eu cum e cu notele in vestitul lazar, dar sa zicem asa…. mama verisoatei unei prietene a primit un telefon de la diriginta verisoarei prietenei mele, in care o intreba daca se multumeste cu 9le la matematica sau vrea un 9,5 acolo… dupa care alta profesoara i-a povestit cum i-a corectat lucrarea si cum altcuiva i-a dat 10 in loc de 9.50 si cum de ea n-a acceptat mica “atentie”. atat verisoara prietenei mele cat si mama ei le-au sugerat profesoarelor sa inchida telefoanele invartindu-se dar nu au mers la inspectorat pentru ca e romania… na. stiu eu cum isi iau notele si cei din liceele cu 100% si 10 pe linii. e rusine mare si la casele mari. verisoara prietenei mele nu poate baga mana in foc ca 9le nu fusese 8,75 pentru ca unele maini le spala pe altele si din simpatii interpretate gresit. dar zic sa ne fie jena tuturor… asa preventiv. scuza typos… sunt pe telefon >.<

  19. Problema prea-eminentilor generatiilor actuale e ca devin iminenti prin lipsa de potential. Si mai e si problema neconcordantei dintre ceea ce cred ei ca reprezinta si rezultatele lor. Bineinteles ca e vina sistemului si clar niciunul dintre acesti copiii care constituie statisticile promovabilitatii reduse nu-si va vedea lungul nasului, nu se va aprecia realist si nici nu va recunoaste ca diplomele nu sunt pentru toata lumea.

  20. morbo

    probabil e si vina societatii, ca nu mai pune presiune pe elevi cu importanta invatatului. dar scaderea asta abrupta a procentului de promovabilitate incepand cu 2011, la 40-45%, de cand s-au introdus ”masuri”,cam scuza generatiile astea noi in fata celor mai vechi. poate si aia erau la fel de capabili, dar se fura mai usor. jud.sibiu, ca sa-mi fac din nou rolul de aparator al locurilor natale, avea atunci promovabilitate de 60-65% si era pe la coada judetelor. acum e acolo sus. de atunci am zis ca asa suntem noi sibienii, mai rai/corecti unii cu altii. in valcea, in schimb, se putea orice.

  21. Aceasta este realitatea, ne place sau nu.

  22. adevarul este dur. scoala romaneasca scoate tampiti pe banda rulanta. pana acum aveam rezultate bune la bac fiindca plateai protocolul si profesorul iti scria pe tabla rezolvarea. eu unul asa am dat bacul in 2005

  23. Mada

    Nu sistemul de invatamant e de vina, ci mentalitatea romanilor. Aia ca se poate si fara munca, ca te ajuta parintii, ca se poate trai foarte bine daca te casatoresti cu cine trebuie, etc. In Romania nu exista modele pentru copiii generatiei noi.

    Sunt acum in clasa a 8a, si sunt dubla olimpica natioanala la chimie – informatica si de la concursuri am cunoscut olimpici de toate varstele. Si cunosc un baiat, trece in a 12a, dintr-un oras mic din Succeava, care pe cand era mic a primit un calculator. Si a reusit prin munca proprie sa invete toata informatica din 5-12 fara profesor si sa ajunga la balcaniada. Doar pentru ca a vrut si pentru ca a muncit. Nu vreau ca elevi sa fie “olimpici”, dar oricine poate sa invete din manual lectie de lectie, in lipsa unui profesor dedicat, si sa treaca la sfarsitul liceului BACul. Dar elevi doar se consoleaza cu gandul ca profesorii sunt de vina, ca nu le-au explicat si se complac intr-o atitudine histrionica, poate din ignoranta sau din comoditate. Ba chiar am vazut si la TV, o eleva ce plangea cu notele 3-2-4, pentru ca desi a facut zeci de ore de pregatire nu a reusit sa ia Bacul. N-a muncit si gata, nu aduni in 1-2 luni inainte de BAC materia din 9-12. Sa nu mai zic ca unii au si mari lipsuri din gimnaziu. Sau din clasele primare.

  24. Socrates

    Tare!

  25. Costin

    @Mada: Interesant cum la varsta pe care o ai esti financiar si social independenta. Mai esti virgina sau ai depasit si pragul acesta psihologic ?

  26. Teo

    Asta e semnul clar al faptului ca avem niste profesori excelenti… nu alta.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 181 queries in 0.548 s